Kontakta Krögarföreningen:

Gunnar Aldestam
070-316 02 82
gunnar@kackelstugan.com

Martin från Ölands Gymnasium är Årets Kockelev

STOCKHOLM/BORGHOLM

Totalt deltog sex kockelever i tävlingen som riktar sig till elever som går tredje året på gymnasieskolans restaurangutbildning. Tävlingsuppgiften bestod av att på 2,5 timmar laga en modern restaurangrätt anpassad till hållbar utveckling. De obligatoriska råvarorna var hel kyckling samt valfri ekologisk mejeriprodukt.

Det här var Martins vinnarrätt:
Örtstekt svensk kyckling med färserad vitkål, gulbeta, shitakesvamp, rotselleri smaksatt med brynt smör med frasig pepparrot samt rostad kålbuljong.

Och så här löd juryns motivering:
" På ett självklart och utmärkande sätt har dagens vinnare åstadkommit en fantastiskt god, modern restaurangrätt med riktigt svenska smaker. Med mogen matlagning, stort miljöengagemang och ett lugnt och harmoniskt arbetssätt imponerade dagens vinnare stort på juryn"

Och juryns ordförande, Stefano Catenacci på Operakällaren, kommenterade segern så här:
" Martin var outstanding idag. Han var först ut av de tävlande och vi blev alla lite chockade och funderade över var vi skulle lägga nivån."

I torsdags eftermiddag kom Martin tillbaka till Ölands Gymnasium där golvet i entrén var fyllt med ballonger och där klasskompisarna stod på kö för att gratta honom.
- Nu har segern börjat smälta in, nu fattar jag hur stort det är, sa Martin mellan tuggorna på Prinsesstårtan.
Att Martin, som kommer från Sigtuna, nått den här positionen är emellertid en ren slump.
- När jag gick ut nian hade jag ingen aning om vad jag skulle göra. Visserligen gillade jag att laga mat, men det var först när en kompis som gått på Ölands Gymnasium tipsade mig om skolan som jag sökte och kom in.
- Den här skolan är helet fantastisk och jag har fått ett jättebra mottagande av både rektorn Christina Larsson och Josef Weichl på Halltorps Gästgiveri.
- Jag vill gärna lyfta fram dem, för de har en stor del i den här framgången, säger Martin.

Nu vet han dock vad han ska göra i framtiden.
I höstas gjorde han fyra månaders praktik på stjärnkrogen Pontus! i Stockholm, och det blir en fortsättning hos krögaren Pontus Fritiof.
- I sommar ska jobba på Pontus by the Sea på Skeppsbron och till hösten kommer jag tillbaka till Pontus!.
Men dessförinnan blir det en veckas praktik på Operakällaren samt middag för två på samma ställe. Vilket var förstapriset i tävlingen. Dessutom gör Martin den i samband med prinsessbröllopet, vilket blir en extra guldkant.

ROLF NILSSON

Martin 1

Martin Adamsson fick en välförtjänt kram av rektor Christina Larsson.

Martin 2

Skolans entré var fylld med ballonger och här stod klasskompisarna på kö för att gratta segraren.

Martin 3

Martin Adamsson, Årets Kockelev 2010, stormar glädjestrålande in på Ölands Gymnasium.

RESTAURANGGUIDE FÖR ÖLAND
Form & Produktion Internetavdelningen | Cookies